“Wacht niet tot de regen over is, maar dans in de regen.”

“Wat nou als je een dier een vraag zou mogen stellen? Welk dier zou dat dan zijn en welke vraag zou je dat dier stellen? En wat zou het antwoord zijn van dat dier? Ze trok een WOW kaartje van. Deze kaartjes gebruik ik geregeld in mijn begeleiding. Fantastisch om op een heel speelse wijze meer beeld te krijgen. Ze denkt na en geeft dan achter elkaar antwoord en vertelt aan een stuk door. Steeds beter weet ik wat er zich in haar hoofd afspeelt. Waarom dit dier? Waarom deze vraag en dit antwoord(en)? We gaan lekker even wat doen en aangezien ze erg van tekenen houdt pakken we het tekengerei erbij. Al tekenend vertelt ze verder en komen we erachter wat voor overeenkomsten er allemaal zijn met haar eigen leven. Dat zijn er best veel. En wat kan de kat haar eigenlijk leren? Ze tekent verder, heel precies…. Dan zegt ze: “een kat is altijd nieuwsgierig, kijkt óf eerst even de kat uit de boom óf stapt er gelijk op af. En eigenlijk wordt ze dan altijd geaaid. En zo niet, dan gaat ze gewoon ergens anders heen. Een kat maakt zich niet druk.”
Ze mag woorden bij haar tekening schrijven die ze bij de kat vindt passen. Ik zie woorden verschijnen als ‘lief’, ‘nieuwsgierig’, ‘maakt zich niet druk’ en nog veel meer.

Yes, het kwartje is gevallen!

Heel voorzichtig gaat de tekening mee in haar tas naar huis, hij komt op haar kamer. Zodat ze de tekening (en de woorden) iedere dag kan zien!

Wauw, ik heb echt fantastisch werk. Wat een topper! Ons leven lijkt echt op dat van en kat…….

Ik heb stiekem al een kaartje bekeken voor een volgende keer.”

Anne’s Groeilaantje, Annemarie over een cliëntje.

“Om hulp vragen betekent niet dat je opgeeft. Het betekent dat je weigert op te geven.” Charlie Mackesy

“Ik heb iets gemaakt”, nadat ze Puck (de poes) een dikke knuffel heeft gegeven duikt ze in haar tas om te laten zien wat voor moois ze heeft gemaakt. “Kijk een slinger met allemaal poesjes, voor jou”. Ze straalt en is supertrots. Terecht en wat ben ik hier blij mee! Zo’n blijk van waardering, zo’n blijk van dat we op de goede weg zijn. Dit thema, deze route slaat aan bij haar. Vorige keer heeft ze een prachtige poes getekend, met woorden erbij. Woorden die haar echt lijken te helpen. “De tekening hangt boven mijn bed en ik kijk er iedere dag naar en begin nu altijd blij met mijn dag”. Als ik haar vraag wat de tekening haar het meest heeft gebracht tot nu toe zegt ze eigenlijk direct “een veilige plek”. Wauw, fantastisch! Er gebeurt zoveel nu in dat koppie van haar, we hebben een constructief proces in kunnen zetten. Tussen neus en lippen door vertelt ze dat ze nu nog meer tegen haar poesen praat omdat ze merkt dat ze daar blij van wordt, ze luisteren echt! Ze vond het heel leuk om haar poes te tekenen en die tekening nu iedere dag te zien. Ze vertelt dat ze blij wordt van katten en sowieso van dieren in het algemeen……. Dat heb ik nou ook, dat ik blij word van dieren en van dingen doen. Daarom zit ik hier ook in de kas van. En het mooie is dat ik nu op een heel natuurlijke en ontspannen manier mijn begeleiding voort kan zetten. Dat ik in kan spelen op wat er tijdens het creatieve proces (in dit geval, of wat voor activiteit we dan ook ondernemen) naar buiten komt. Dat ik mijn hypotheses kan toetsen en bij kan sturen, zorg op maat kan bieden. En dat allemaal naast dat we het ontzettend naar ons zin hebben, allebei! In dialoog!

Ik houd de slinger in de lucht….waar zullen we hem hangen? Ze weet een mooie plek, de beste plek. Boven de slinger die er al hangt! Want ze heeft een droom. Ik heb haar daar naar gevraagd, een andere keer. En daar gaat ze me nu alles over vertellen…….”

Anne’s Groeilaantje, Annemarie over een cliëntje.

“Als je je met niemand vergelijkt, word je wie je bent.” Seraphine Roux

“Kon je zelf af en toe ook maar even wegvliegen….”

Enigszins schuchter komt hij aanlopen, ik krijg een vluchtige blik waarna poes Puck zijn aandacht krijgt. Zijn rugzak op zijn rug en een vliegtuigje in zijn hand, zelfgevouwen. Mama is mee, dat is fijn de 1e keer. Ik laat hem lekker een beetje rondneuzen. Hij zet zijn tas neer, zijn vliegtuigje daar bovenop. Even kijken bij de konijntjes, dan bij de kippen en heej daar is nog een poes. Hij snelt er heen.

Ik loop mijn kamertje in en hij volgt, samen met mama. Ik zie een lieve zachtaardige jongen tegenover me die liever niet teveel praat. Althans niet over alles, als ik vraag of hij zijn vliegtuig wil laten zien gebeurt er iets. Vol enthousiasme pakt hij zijn vliegtuig erbij en begint uit te leggen wat voor vliegtuig het is. Als ik er papier bij pak vouwt hij er hup nog een paar, en ze zijn allemaal anders. Ieder vliegtuigje wordt met aandacht gevouwen, secuur en tot in de puntjes. Natuurlijk gaan we ze uitproberen, wauw ze vliegen allemaal anders. Vol overgave. Hé? Is de tijd nu al om? Hij kijkt me aan en zegt: ‘Wat gaan we de volgende keer doen?’.

Fantastisch om te zien hoe hij in deze korte tijd ontdooide. Hoe het ijs werd gebroken. Er was daadwerkelijk contact! Hij wil terugkomen! Het was lastig voor hem om te bedenken wat hij zelf goed kan, hij vertelde wel dat hij vouwen van papier heel leuk vindt. Hij heeft me nu net zojuist zijn eerste talent laten zien! Iets wat je leuk vindt en goed kan, en dat kan hij!
Ja, ook hij vindt bepaalde dingen lastig. Op school is het soms moeilijk voor hem, mensen vertrouwen en begrijpen ook. Teveel prikkels, te vol hoofd.

We leggen de focus op waar hij blij van wordt, wat hij kan, zijn zelfvertrouwen vergroten, hem leren om zich op een passende manier te uiten of juist even terug te trekken….. en dan kan hij dat in gaan zetten als kracht.
Het begin is vandaag gemaakt. Hij heeft zelf al een enorme stap gezet. Ik gok dat we de volgende keer wel weer iets met papier gaan doen.

Ik vraag hem of hij met mama mee naar school rijdt of met mij…… hij denkt even na en zegt dan: ‘met jou’. TOF!.”

Anne’s Groeilaantje, Annemarie over een cliëntje.

 

“Je kunt heel veel als je buiten de lijntjes durft te kleuren.”

“Het gaat niet om de beste zijn, maar om je best doen om steeds een beetje beter te worden.”

 

“Het gaat steeds beter met me sinds het oké is dat het wat minder gaat.” OMdenken

“Soms is een probleem zowel een bedreiging als een kans. Sterker nog: soms is de bedreiging de kans.” OMdenken

“Maak fouten, leef ten volle en geniet van het leven.”

“Soms zit je op een pot met goud zonder het echt door te hebben.”